Yogaretreat på fjellet - Hvordan stillheten i naturen støtter fordypende yogapraksis

Yogaretreat på fjellet. De naturlige lydene og stillheten påvirker kroppen på en god måte.  Jeg merker at jeg får hvilepuls. Og at av og til kan det komme pauser mellom tankene. Stillheten i naturen nærer en fordypende yogapraksis.

Yogaretreat på fjellet. De naturlige lydene og stillheten påvirker kroppen på en god måte.
Jeg merker at jeg får hvilepuls. Og at av og til kan det komme pauser mellom tankene. Stillheten i naturen nærer en fordypende yogapraksis.

Jeg opplever at naturen, og at særlig stillheten i naturen, gir meg støtte i å fordype yogapraksisen min. Min erfaring er at mange av deltakerne på våre yogaretreater på fjellet opplever det samme. Det kjennes lettere å nå inn til seg selv omfavnet av naturens stillhet.

I denne blogteksten får du et øyeblikksbilde fra sommerretreat på Jønnhalt. Du får en forståelse av hvordan stillheten i naturen gir oss næring til å vokse inn i oss selv gjennom yogapraksisen, og hvordan stillheten i naturen speiles i min yogaundervisning.

Yogaretreat på fjellet

Hvert år holder jeg flere yogaretreat på Jønnhalt gjesteseter. Et lunt tun med tradisjonsrike tømmerbygninger som ligger beskyttet rett under tregrensa, og med Rondemassivet i ryggen.

Hjertet mitt er hjemme på Jønnhalt. Her har jeg tilbrakt mange uker under min egen yogalærerutdanning. Her kjenner jeg meg levende og tilstede.

Det er en glede å undervise og praktisere yoga her. Det har jeg kjempelyst til å dele med deg.

Sommer-retreat og Stille retreat

I 2021 holder jeg to retreater i juli. Velg mellom 8 dagers Sommeryogaretreat, eller la stillheten i naturen virkelig få gi gjenklang i ditt indre, ved å delta på 10 dagers Stille Yogaretreat, hvor vi i fem av dagene praktiserer Mauna- taushet. Det blir også mulighet for retreat i høstferien.

Du trenger ikke være veldig erfaren for å delta på yoga på fjellet. Men en interesse for å bli bedre kjent med deg selv er lurt å ha i ryggsekken. Ta av fra hverdagens motorvei, og drei inn på stien oppover og innover mot bedre utsikt.

 

Stillheten i naturen gir rom for å lytte innover

Sommergresset vokser grønt og ferskt på tunet, og er et mykt teppe for flokken med yogautøvere som sitter stille med lukkede øyne. Jeg leder mine elever gjennom en oppdagelse av lydlandskapet rundt oss.

Det er så stille her på Jønnhalt. Ingen strømlinjer, stolper eller ledninger. I denne stillheten oppdager vi snart at det slett ikke er stille.

Lydene trer så mye tydeligere fram i det aldri skiftende bakteppet av stillhet: Lyden av vinden i gresset og i trærne, av fugler som synger, - og en sau som breker høyt og tydelig!
Lyden av vår egen pust.
Stillheten omfavner oss her, og gjør at vi bedre kan lytte.

En vei innover mot mer bevissthet om hva som rører seg i oss finnes gjennom å lytte. Det er meditasjonen Indre stillhet vi praktiserer på gresset denne sommerdagen. Det er en åpen meditasjon som starter ved at vi lytter til lydene rundt oss. Videre lytter vi innover til vår indre stemme, og bakenfor mot en mulig stillhet.  

Stillheten i naturen gir indre stillhet. Fordypende yogapraksis på Yogaretreat på fjellet. Tur til Dørfallet

Stillheten i naturen gir indre stillhet. Fordypende yogapraksis på Yogaretreat på fjellet. Tur til Dørfallet

 

Veien til indre ro går gjennom ytre og indre støylandskaper

Er du som meg kjenner du at i hverdagen din er det vanskelig å sette seg ned og ta en pause. Det er så mye vi skulle ha gjort. Det er folk rundt oss. Det er lyder og forstyrrelser fra omgivelsene. Pauser i hverdagen er superviktige. Ingen tvil.
Men det er lettere når du tar et avbrekk fra det hele og reiser på fjellet ...

Meditasjonen indre stillhet kan du egentlig gjøre hvor som helst og når som helst. Meditasjonen tar helt enkelt utgangspunkt i det som er tilstede her og nå. Med folk og bråk rundt deg, og med alt det du måtte ha med deg av tankesurr og hjernespinn kan du praktisere. Veien til den indre stillheten går gjennom både ytre og indre støylandskaper.


Men, det er lettere på fjellet…..

 

Naturens lyder taler til naturen i oss

I byen er lydlandskapet et annet. Selv om du kan meditere midt i bråket i byen – hvorfor er det lettere her på fjellet?

Desibelnivået er mindre på fjellet.
Og: Lydene her er naturlige lyder!

Lyder som taler til naturen i oss.
Jeg er sikker på at lyd av vind, regn, fugler og dyr snakker til noe dypt i mennesket. Det minner oss om den gangen vi levde midt i naturen.

Vi kommer fra naturen. Vi er selv natur.

De naturlige lydene og stillheten påvirker kroppen på en god måte.
Jeg merker at jeg får hvilepuls. Og at av og til kan det komme pauser mellom tankene.

 

Er vi redde for stillhet?

Pausene i livet.
Pausene der det skjer ingenting er det manko på i mitt liv.

Jeg har det slik noen dager, at jeg hele tiden griper etter mobilen. Stadig vekk åpner jeg skjermen og klikker meg inn i mailboxen. Dager hvor jeg går inn og ut av Instagram og Facebook uten egentlig å se hva som står der. Inn og ut. Og enda en gang inn i mailboxen, selv om jeg for bare 10 sekunder siden klikket meg ut av den.

Jeg scroller, men er allerede trett av inntrykkene.
Jeg fortsetter å scrolle.
For hjernen vil ha mer stimuli.
Mer, mer, mer….

Tid til å dvele. Tid til å kjede seg. Er vi redde for stillhet?

Uansett om det er ukjent farvann for deg, vil jeg føre deg trygt dit du kjenner at det er greit å gå. Jeg er veiviser i yoga, men du sitter selv ved roret. Anledning til mange fine turer på yogaretreat på fjellet. Opplev stillheten i naturen som støtte til fordypende yogapraksis. Bilde sommeren 2020: Sigrun Aaen Holst

Uansett om det er ukjent farvann for deg, vil jeg føre deg trygt dit du kjenner at det er greit å gå. Jeg er veiviser i yoga, men du sitter selv ved roret. Anledning til mange fine turer på yogaretreat på fjellet. Opplev stillheten i naturen som støtte til fordypende yogapraksis. Bilde sommeren 2020: Sigrun Aaen Holst

Digital detox og yoga på fjellet

Er du som meg, som kjenner det stadig rykker i scrolletotten? Da inviterer jeg deg til en digital detox.

På yogaretreat på fjellet inviterer jeg deg til å legge fra deg denne godteriposen av stimuli.
Når vi er uten mobil, (og andre stimuli) så skjer det noe. Noe viktig. Kanskje vil du møte noe motstand, kjedsomhet eller frustrasjon i starten. Kanskje vil du ta deg i å gripe etter mobilen?

Gi det litt tid. Noe viktig vil skje!

Stillheten vil lære deg å lytte!


Positiv virkning av å legge mobilen vekk


Den duknakkete holdningen forvandles snart til en stoltere holdning. Hodet kommer på plass på toppen av ryggsøylen og du vil se verden rundt deg. Du oppdager fargene, duftene, menneskene, blikkene. Du er tilstede i verden.

I stillheten vil du mer og mer høre lyden av dine egne tanker, dine egne følelser, lyster og tilstander. Mer og mer vil du merke deg selv og samtidig hvordan verden og menneskene rundt deg skinner inn i deg og påvirker deg.

Fra ytre stillhet til indre uro og bakenfor

Når det blir mer stille vil vi høre vår indre stemme bedre. Den er noen ganger redd, den kan ha blitt vant til å fortelle oss løgner; eller trykke oss selv ned. Når det blir stille får vi mer kontakt med vårt underbevisste. Det er ikke alltid et like behagelig møte.

Der mobilen kan ha fungert som en beskyttende rustning av distraksjon, stiller du deg nå åpen og sårbar for livet.

«Det gjør vondt når knopper brister» sier Karin Boye. Kommer vi ut av skallet vårt kan fantastiske ting skje, men det kan også hende at vi såres, og at vi ramler. Ingen er beskyttet når vi stiller oss åpne for et møte med selve livet. 

I yogaundervisningen er det viktig for meg å gi rom og aksept for de følelser og utfordringer vi bærer med oss.

I stillheten vil du mer og mer høre lyden av dine egne tanker, dine egne følelser, lyster og tilstander. Mer og mer vil du merke deg selv og samtidig hvordan verden og menneskene rundt deg skinner inn i deg og påvirker deg. Yogaretreat på fjellet. Fordypelse. Utsikt mot Muen fra Kjyrkjegardsfjellet. Foto: Sigrun Aaen Holst

I stillheten vil du mer og mer høre lyden av dine egne tanker, dine egne følelser, lyster og tilstander. Mer og mer vil du merke deg selv og samtidig hvordan verden og menneskene rundt deg skinner inn i deg og påvirker deg. Yogaretreat på fjellet. Fordypelse. Utsikt mot Muen fra Kjyrkjegardsfjellet. Foto: Sigrun Aaen Holst

 

Å ta hensyn til «værforholdene» i yogalandskapet

Været på fjellet skifter raskt, og påvirker hvordan naturen oppleves. Kroppen og sinnet har også skiftende værforhold, og det ønsker jeg å ta hensyn til i min yogaundervisning.

Gjennom mild, utforskende, åpen og nysgjerrig yogapraksis inviterer jeg deg til å møte deg selv der du er.

Uansett om det er ukjent farvann for deg, vil jeg føre deg trygt dit du kjenner at det er greit å gå. Jeg er veiviser i yoga, men du sitter selv ved roret.

Når det blåser og regner på fjellet, legger vi ikke ut i shorts. Har du vondt i ryggen en dag, eller vondt i sjela, oppfordrer jeg deg til å ta hensyn til det. Jeg vil tilpasse undervisningen slik jeg tror kan være godt for deg.

I yogalåven på Jønnhalt vil vi utforske både fysiske øvelser, avspenning, pust og meditasjon. Vi vil gjøre gode fysiske programmer som lar deg bli kjent med og lar deg komme «inn og ned i kroppen». Du har min fulle aksept for å hvile, tilpasse øvelsene, og å spørre underveis.

Tro på hva kroppen forteller deg

Først og fremst ber jeg deg ha tiltro til din egen persepsjon. Det er bare du som kan kjenne hvordan øvelsene virker på ditt kroppssinn. Jeg ønsker å gi deg verktøy som gjør deg kapabel til å gjøre en kroppslig og mental værmelding, og slik kunne velge riktige klær for turen.

Jeg ser på yogaundervisningen som en verktøykasse jeg åpner for deg, og som du kan plukke fra i forhold til dine behov. Gjennom praktisering, erfaring og utforsking vil du etter hvert vite hvilke verktøy som passer deg best der du er akkurat nå.

Naturens stillhet inspirerer meg som yogalærer

Jeg lar meg inspirere av stillheten i naturen i min yogaundervisning. Gjennom stillhet blir jeg mer lyttende. Jeg kan lettere ta inn verden rundt meg og virkelig se menneskene i yogarommet. Når jeg lytter med hele meg er merker jeg hvordan yogastudentene skinner inn i meg og påvirker meg. Når jeg kan innta en åpen, lyttende og meditativ holdning kommer svarene på hva som trengs. Her og nå i dette øyeblikket.

Velkommen opp på fjellet til en yogareise med stillheten i naturen som inspirasjon.

Du finner oversikt over yogaretreatene her og kan lese mer om sommeryogaretreat over 8 dager og Stille Yogaretreat over 10 dager.

Legg gjerne igjen en kommentar på din opplevelse av teksten min. Lurer du på noe om yoga eller yogaretreat er du alltid velkommen til å kontakte meg.

Har du opplevelser av tilstedeværelse og kontakt med deg selv i naturen? Jeg blir glad om du har lyst til å dele i kommentarfeltet under.

Tekst og bilder av Sigrun Aaen Holst