Yogaswing-yogatrening i slynge

«For første gang gleder jeg meg til å gå på trening! Jeg har ikke vondt etterpå! Jeg blir så modig! Jeg hadde ikke trodd jeg skulle tørre.»

Det er Tonjes andre gang på Yogaswing. Varm i toppen og med bustete hår, smiler hun fra øre til øre. Det er så herlig å føle gleden hennes. Det varmer og motiverer mitt yogalærerhjerte.

Hva er yogaswing og hvorfor virker det? Yogatidsigrun skriver om sine opplevelser fra yogarommet.

detalj yogaswing conscious-design-T3HJEq21ztA-unsplash.jpg
Tonje Renate Nymo gleder seg over å endelig ha funnet sin treningsform.

Tonje Renate Nymo gleder seg over å endelig ha funnet sin treningsform.

Trening i yogaslynga gjør meg glad

Yogaswing er for alle. Det vet jeg godt, men blir likevel forundret og overveldet over at Tonje er så entusiastisk allerede. Tonje har Bekhterevs sykdom. En kronisk revmatisk betennelse i de store leddene og senene, som gir henne ryggstivhet og smerter i bekkenet, brystkassen og nakken.

For henne er trening og bevegelse ekstra viktig, men hun har ikke funnet en treningsform som hun ikke får vondt av, -inntil nå!

Trening og bevegelse holder smertene i sjakk, og hindrer at kroppen stivner. Men Tonje har ofte syntes trening har ført til økte smerter som medfører at hun blir sliten etterpå, treningen stagnerer og kontinuiteten uteblir.

Som i mors liv

Midt mellom tak og gulv henger fire silkegrå kokonger. De vugger lett som om de bærer på en hemmelighet. Avspenning i yogahuska er som å bli vugget i mors liv. Det rører seg rolig og rytmisk bak den sterke fallskjermsduken. Fire kropper puster dypt. Det strekkes på armer og ben, og høres et gjesp og et sukk. Nå har vi landet etter dagen og er klare til Yogaswing.

Rumpe og mage fyres opp

Fire konsentrerte runder med Solhilsen i yogaswingen siden, er varmen fyrt opp, mage og rumpe jobber i samstemt kor, det knaker av konsentrasjon i rommet, og bekymringer er glemt. Nå vil vi ha mer lek og styrke.

Yogaswing er en huske eller slynge i sterkt fallskjermstoff trygt festet i taket. Huska kan henges høyt eller helt lavt ved gulvet. Det gir et utrolig stort repertoar og muligheter. Vi kan bruke den til ren styrketrening, som støtte i yogaposisjoner, og til lek og hvile.

Styrke i yogaswingen på Yogatid (- før koronaen:)

Styrke i yogaswingen på Yogatid (- før koronaen:)

En fantastisk treningspartner

Yogaswingen er en treningspartner som gir fysisk feedback. Det er lett å kjenne når huska holder deg, og når du du holder din egen vekt. Slik kan du tilpasse øvelsenes intensitet, og fokus.

I yogaswingen trener du uten å belaste feil. Fordi yogaswingen er festet i taket og henger ned som en pendel og ikke er et stille fast punkt, blir vi tvunget til å stabilisere. Den dype kjernemuskulaturen kobles på, nesten uten at vi tenker over det. Muskulaturen rundt leddene våkner!

Avlast og forleng ryggen

I huska er det mulig å henge trygt opp ned, slik at ryggen passivt forlenges, og at avstanden mellom ryggvirvlene økes. I løpet av en dag blir vi faktisk litt kortere. Vi står, går og sitter og ryggvirvlene presses mer sammen pga. tyngdekraften. De støtdempende mellomskivevirvlene som er av brusk med en geleaktig kjerne trykkes sammen og dehydreres. Når du henger opp ned i Yogaswingen trekker tyngdekraften hodet vekk fra halebeinet og øker avstanden mellom ryggvirvlene slik at mellomskivebrusken får økt blodtilstrømning og svulmer opp igjen til gode støtdempere. Etter en økt Yogaswing er du sannelig litt lengre, og har bedre holdning.

Min far er plaget av isjas. Legen anbefaler å henge opp ned, slik at ryggen får den passive forlengelsen. Ergo får han en yogaswing i rygghelse-julegave!

opp ned conscious-design-ZK8EC93OWiQ-unsplash.jpg

Stå på hender

I Yogaswingen kan du øve på yogaposisjoner som ellers er utilgjengelige for deg. Vi kan la bekkenet holdes trygt fast i huska og øve på håndstående eller hodestående, uten å kollapse etter kort tid, eller belaste nakken for mye. Vi kan la huska holde deler av kroppens vekt, og derfra få god tid til å koble på de dype kjernemusklene, rette kroppen inn i balanse og skyve vekk fra gulvet.

Ultimat hvile

Yogaswingen gir den ultimate støtten i restorativ yoga. Heng huska lavt over gulvet, og la den holde hodet ditt. Mmmm! Eller legg deg på gulvet med bena høyt hevet i yogaswingen. Aaaah! Vi kan la bekkenet bli holdt av huska svevende litt over gulvet og med føttene og skuldrene på gulvet få en passiv strekk på den dype psoasmuskelen. Vi kan komme inn i en deilig ryggvridning uten at gulvet presser vondt mot hofta, fordi hoftene holdes svevende litt over gulvet. Vi kan strekke bena opp og finne super luksuriøs hvile i omvendtstående stilling.

Heng på Yogatid, hjemme eller under åpen himmel

På Yogatid har du kunnet henge med våre yogalærere Manuela Guttormsen og Sigrun Aaen Holst siden 2017. De har begge Teacher Training i yogaswing med Ingebjørg Vesaas og underviser både på ukedager og helgekurs i Yogaswing.

Bli med Tonje og de andre i små grupper med trygg og nær oppfølging. Har du et solid tak eller takbjelke kan du skaffe din egen swing og ha moro i heimen. Eller dra ut i en treningspark og heng den opp i et stativ.

Yogatid selger yogaswing fra sin lille yogabutikk og kan sende i posten. Ta gjerne kontakt.

Ta den med på tur og ekspedisjon ved skog og sjø. Et tre med sterke greiner holder deg oppe. I en kveld ved solnedgang og til stjerneklar natt. Hvil som i mors liv og siden spre vingene og fly ut mellom stjernene!

yogaswing copyright ingebjørg vesaas.jpg