Balansen i Bleieskiftsfasen: En Grihasta's Guide til Yoga i Hverdagen

Bleiebytte og Bomullsblomster: En Hverdag i Husholderfasen

Jeg må innrømme at det har vært noen ganske store endringer i livet mitt de siste årene. Fra å ha drevet et yogastudio i Drammen på full tid i nesten 10 år, er jeg nå en tobarnsmor på vakre Gran Canaria.

To do

For tiden befinner jeg meg midt i det som kalles Å GJØRE-fasen. Dette er stedet der jeg er den trygge havnen for babyen min, en sted hvor jeg speiler henne og åpner opp verden for henne. Selvfølgelig inkluderer dette også ting som å gå ut i hagen og beundre bomullsblomstene sammen. Men ærlig talt, det er også mye mer jordnære oppgaver som å ta oppvasken, koste gulvet, handle inn, lage middag, smøre matpakker til skolegutten, og listen fortsetter.

Yogaskam

Nå for tiden får jeg dessverre ikke gjort like mye fysisk yoga som før. Selvfølgelig er det naturlig, men jeg kan ikke nekte for at det av og til gir meg en følelse av skam. (Min form for Yoga Nidra dette året har vært å sovne om kvelden med babyen på puppen, og våkne to timer senere og innse at jeg burde ha pusset tennene. Men det er noe spesielt med å forsvinne inn i en blanding av ammeoxytocin, hvor du bare må gi etter for søvnen.)

Grihasta

I yogaen kaller de livsfasen jeg er i nå for HUSHOLDERFASEN eller GRIHASTA. Den betraktes som den andre livsfasen på veien mot å bli et utviklet menneske. Den er preget av dedikasjon til arbeid, omsorg og familie, og blir ofte ansett som den VANSKELIGSTE yogapraksisen.

"Hva? Er husarbeid yoga da?" pleier mannen min å si på tull. Og ja, han har faktisk rett. Alt handler om innstilling og tilstedeværelse. Og la oss være ærlige, uansett om du tenker på familiearbeid som karmayoga eller ikke, er det utallige hendelser i løpet av en dag som kan trigge de mindre sjarmerende sidene ved oss:

Egenkjærlighet i praksis: Balansere høye forventninger

Ungen skriker, og plutselig føler jeg det som jeg ikke kan puste, at det aldri er tid til MEG! ... og så skjer det. Jeg mister tålmodigheten og reagerer på en måte jeg senere angrer på. Dette er ikke uvanlig. Jeg er sikker på at du har opplevd noe lignende selv. Vi gjør så godt vi kan! Men å endre tankesettet hjelper, og for meg har erkjennelsen av at det er mine egne tanker og vurderinger før hendelsen som styrer hvordan jeg reagerer, vært en øyeåpner.

Tips for å finne ro midt i kaoset


Her er noen tanker fra yogaen som virkelig har hjulpet meg med innstilling og tilstedeværelse:

  1. Aktiver det indre vitnet: Kjernen i yoga er at vi ikke trenger å fikses. Vi er hele, komplette og en del av en større sammenheng. Å utvikle et forhold til den delen av meg som bare er, den delen som ikke trenger fikses, har vært til stor hjelp. Vi kaller denne delen ofte for VITNET. "Hver gang vi dømmer oss selv, knuser vi vårt eget hjerte," sa Swami Kripalu. Å utvikle en vitneholdning er å observere våre opplevelser med bevisst medfølelse slik at når vi legger merke til at vi har en dømmende tanke, ikke dømmer vi oss selv for å dømme, men isteden bare legger merke til det.

  2. Ha medfølelse med deg selv: Det er helt greit å ha høye forventninger til seg selv, men samtidig må vi innse at det å gjøre sitt beste er godt nok! Du når toppen trinn for trinn, men hvis du tar deg tid til å se rundt deg underveis, kan du oppdage vakre øyeblikk. Som amerikanerne sier, når vi sikter himmelhøyt, lander vi blant stjernene. Uansett hvor du lander, må denne holdningen balanseres med en stor dose egenkjærlighet og medfølelse.

  3. Ta yogaen utenfor matta: Nøkkelen til å forstå yoga ligger utenfor grensene til yogamatten. Yoga er kunsten å leve godt og mestre livet. Dette inkluderer våre relasjoner til andre og alle våre handlinger, ikke bare fysisk yoga og meditasjon. Når vi tenker slik, blir alle våre samtaler, hvert åndedrag og hver handling en mulighet til å praktisere, og det blir vår yogapraksis.

  4. Husk at det bare tar et øyeblikk: Det tar faktisk bare et enkelt åndedrag å endre en tanke. Det tar bare et øyeblikk å tilgi det som skjedde, og starte på nytt. Husk at vi alltid kan komme tilbake til oss selv, her og nå, sammen med pusten.

Yoga utenfor matta: Mestring i hverdagens handlinger

Så, til alle dere der ute som, som meg, balanserer mellom bleieskift og bomullsblomster, husk at det er ok å ikke alltid få tid til den fysiske yogapraksisen. Livet selv er den ultimate yogamatten, og hver dag gir oss muligheten til å praktisere og vokse, uansett hvor kaotisk eller hverdagslig det kan være. Alt er faktisk yoga, som min mann pleier å si. Så la oss omfavne det og finne glede i hvert eneste øyeblikk, enten det er på yogamatten eller midt i hverdagens hektiske rytme.

Varm hilsen fra Sigrun!