Yoga og ville vekster : lær deg å lage geitramste

Deltakere på yogaretreat sanker til te

Naturens skatter - berikelse på retreat

Velkommen til vår Prana Mat yogaretreat på Jønnhalt, hvor yoga møter naturens skatter. Vi er begeistret for å introdusere deg til vår ekspert på spiselige ville vekster Gro Gevelt, som med sin erfaring og kunnskap om sanking beriker opplevelsen. I dette bloginnlegget vil jeg presentere Gro, dele hennes inntrykk fra Jønnhalt, og vise deg hvordan du kan lage deilig geitramste, en tradisjonsrik drikk med en fascinerende historie.

Møt Gro Gevelt

Gro Gevelt var en av mine første yogaelever på Yogatid - og har siden vært ivrig deltaker

Bakgrunn og erfaring

Gro Gevelt har vært en dedikert sanker siden barndommen og har spilt en sentral rolle i Buskerud sopp- og nyttevekstforening i mange år. Siden 2020 har hun ledet foreningen med stor entusiasme. Hun beskriver nyttevekster som både gøy og spennende, og fra april til september finner du henne med nesen i grøftekanten på jakt etter naturens delikatesser.

Gros forhold til sanking

Gro har praktisert yoga i mange år, og kombinasjonen yoga og sanking bidrar til en dyp ro i sjelen. Hun ble pensjonist høsten 2023, noe som gir henne friheten til å forfølge sine interesser fullt ut.

Gro om Jønnhalt

Gro koser seg med en bok på Jønnhalt - kanskje er det soppkatalogen?

Gro har vært fast deltaker på våre retreater på Jønnhalt i hele fem somre, og hun beskriver stedet som et inspirerende og fredfylt paradis. "Fantastiske Jønnhalt med yoga, fjellturer og herlig vegetarmat, og ikke minst detox fra mobilen, har vært så inspirerende at jeg har vært med hele fem somre," sier Gro. Hun finner mening i å sitte med ryggen mot de varme tømmerveggene og skue utover åker og eng.

Yoga morgen og kveld med dyktige lærere har gitt henne ro og mot til å ta fatt på livet som venter hjemme. "Jønnhalt er en utrolig fredfylt og naturskjønn seter. Å sitte med ryggen mot varme tømmervegger og skue utover åker og eng gir livet mening," legger Gro til. “Jeg gleder meg veldig til å lære deltakerne om ville spiselige vekster, og gå ut i fjellnaturen og omsette kunnskapen i praksis”

Geitramste: En tradisjonell Drikk

Geitramste, laget av planten geitrams (Chamerion angustifolium), har en lang historie som en helsefremmende drikk i Norge. Geitrams vokser vilt i store deler av landet og er kjent for sine vakre, rosa blomster.

Historien Bak Geitramste

Geitrams, også kjent som brannurt fordi den ofte vokser i brannfelt, har blitt brukt medisinsk i mange kulturer. Bladene ble tørket og brukt til te, som er kjent for å være rik på antioksidanter og har betennelsesdempende egenskaper. I Norge har denne teen vært en del av folkemedisinen i generasjoner.

Under andre verdenskrig, da tilgang til importerte varer var begrenset, ble geitramste en populær erstatning for svart te. Den milde, litt søtlige smaken gjør den til en favoritt blant mange som søker naturlige alternativer.

Hvordan lage geitramste

Her er en enkel guide til hvordan du kan lage din egen geitramste:

Trinn 1: Sanking av geitrams

Plukk unge blader fra geitrams. Sørg for å sanke fra et område som ikke er forurenset av trafikk eller sprøytemidler. Trekk av fra stilken, men la blader stå igjen slik at planten vokser fint videre.

Trinn 2: Tørking og fermentering

La bladene tørke lett på et håndkle over natten. De skal bare tørke litt, ikke bli sprø. For å forbedre smaken, kan du fermentere bladene før videre tørking:

  1. Legg fem-seks blader i stjerneform i hånden og rull tett sammen til en liten ball.

  2. Legg de rullede bladene i en lufttett pose.

  3. Klem ut all luft og la posen ligge i romtemperatur i et par dager for å fermentere. Det skal dufte friskt, men syrlig.

Etter fermenteringen, spre bladene ut på et stekebrett eller en rist. Tørk dem i ovnen på veldig lav varme til de er helt tørre, gjerne med ovnsdøra på gløtt slik at fuktigheten slipper ut.

Trinn 3: Brygging

Når bladene og blomstene er tørre, kan du brygge te ved å tilsette en håndfull tørkede blader i en tekanne med varmt, men ikke kokende vann. La teen trekke i 5-10 minutter, avhengig av hvor sterk du liker den.

Trinn 4: Nytelse

Server teen varm, gjerne med en skive sitron eller en skje honning for ekstra smak. Geitramste kan også nytes kald som en forfriskende iste om sommeren.

Bildene er tatt på Jønnhalt av Frank Bolstad, deltaker i 2023. Her ser du både Frank, og meg Sigrun som holder retreatene i prosess med geitramsforedling:)

Opplev kombinasjonen av yoga og sanking

en helhetlig tilnærming til velvære

Kombinasjonen av yoga og sanking på vårt retreat på Jønnhalt gir en unik mulighet til å koble seg på både kropp og natur. Vi håper du blir inspirert av Gro Gevelt og hennes lidenskap for ville vekster, og at du vil prøve å lage din egen geitramste.

Bli med på neste retreat

Enten du er en erfaren yogi eller ny til praksisen, vil Jønnhalt og dens naturskjønnhet gi deg ro og fornyet energi.

Velkommen til en opplevelse der yoga møter naturens kraft!

Sigrun Aaen Holst