Fast food salat
Fast Food Salat
Opplever du noen gang å ha dårlig tid til å handle og lage mat? Synes du det er vanskelig å finne kjappe løsninger som samtidig er næringsrike og sunne? Det gjør nemlig jeg! Denne salaten er en løsning jeg har tydd til ganske ofte, og som jeg synes fungerer bra. Hvis du har lyst, kan du jo prøve selv. Her finnes det ingen fasit for hvilke ingredienser du kan ha i, så du kan bruke fantasien og smake deg fram til din egen favoritt.
Yogisk mat
Men før vi dykker inn i oppskriften, som Kristiane har delt med oss, la oss ta en titt på hva yogisk mat kan være. Yogisk mat handler om mer enn bare næring; det handler om livsenergi – prana. Matens prana påvirkes av hvor den kommer fra, hvordan den dyrkes, og hvordan vi tilbereder den. Når vi velger økologiske og kortreiste råvarer, maksimerer vi denne livsenergien, og det er noe vi utforsker dypere på vår Prana Mat Yogaretreat.
Lær deg sunn og enkel matlaging sammen med yoga
En smakfull uke med yoga og matlaging på fjellet. "Du blir hva du spiser" heter det: yogisk mat handler om matens livsenergi - prana. Hvor kommer maten fra, hva gir den liv, og hvordan får vi liv fra maten? Denne uka vil du lære å lage enkle, rene måltider basert på egensankede, kortreiste og økologiske råvarer. Ikke minst vil vi nyte herlige fargerike måltider, og selvfølgelig gjøre masse yoga og meditasjon.
Fast food salat oppskrift:
Base:
1 liten pose baby leaf mix, babyspinat, feltsalat e.l (bruk halve eller hele, alt ettersom hvor mye du ønsker)
½-1 boks valgfrie bønner/kikerter/linser/tofu (godt skylt)
En neve hakket agurk
En neve frø eller nøtter etter smak (jeg liker godt gresskar- og solsikkekjerner, eventuelt ristet lett i tørr panne)
En neve spirer (brokkoli, alfalfa, e.l)
Legg til en eller flere av:
Tomat
Ferdigkokt rødbete
Gulrot
Fennikel
Stangselleri
Mango
Avokado
Paprika
Granateple
Urter
Dressing
Her kan du også velge fritt etter smak, men noe av det enkleste og beste jeg vet er å bruke olivenolje, tamari (soyasaus), og lime/sitron/eplecidereddik. En dæsj av hver, og vipps er du der!
Du kan eventuelt også enkelt røre sammen en tahinidressing:
2 ss tahini
½ ss tamari
½ ss lime/sitron/eplecidereddik
Valgfritt: 1 ts lønne-/agavesirup eller honning
Røres sammen med litt vann til ønsket konsistens (jeg liker den litt kremet, men her kan du velge alt fra tjukk og smørbar til tynn og flytende).
Tips
Du kan justere mengder etter hvor sulten du er, og om du vil ha mer fyll, legge til kokt bokhvete/quinoa/byggryn eller grovt brød/knekkebrød ved siden av. Lag deg en stor bolle med masse deilig grønt, og nyt!
Kristiane Brudevoll
Kristiane har laget denne oppskriften og er en viktig samarbeidspartner for Yogatid . Hun underviser og lager mat på flere av våre retreater. Hun har arbeidserfaring fra økologisk grønnsaksproduksjon, konsulentvirksomhet innen bærekraftig samsfunnsomstilling, og forskning innen pedagogikk for bærekraftig utvikling innen landbruk og matsystemer. Hun elsker dessuten å lage mat, mat som er sunn og nærende for både kropp og sjel. Dette er bare en liten del av alt hun har tilegnet seg av kunnskap og erfaring. Nysgjerrig på å vite mer? Klikk her.