Balansering av roller: Finn tilbake til Deg Selv i hverdagens kav

Foto: Marianne Wright Pedersen - fra en av våre tidligere retreater i Spania

Å Finne Balanse: En Egenforetakers Erfaringer

I hverdagen din har du nok flere roller å fylle og mange ulike gjøremål å ta deg av, ikke sant? Som egenforetaker er det noe jeg ofte kjenner på. Som eneste ansatte i egen bedrift har jeg ingen spesifikk tittel, men skal jeg være både daglig leder, økonomisk ansvarlig, strategisk planlegger, markedsfører, HR-sjef, kunstnerisk rådgiver, forhandler, i tillegg til det aller viktigste, nemlig å undervise yoga.

Lærdommen av Å Drifte Eget Foretak

Å drive eget foretak lærer meg masse nytt jeg ikke forestilte meg som fersk yogalærer. I dag har jeg for eksempel skrevet økonomisk rapport og sendt inn søknad. Viktigst er selvsagt det å være yogalærer, å få formidle denne skattekisten av virksomme teknikker, og å skape kontakt og et forhold til dere som jeg møter på yogamatte. Det er det som lar engasjementet brenne, og som gir energi til alle de andre rollene jeg har.

Refleksjoner om Arbeid og Identitet

Det finnes så mange jobber man kan ha. Kanskje har du hatt en og samme jobb lenge, men får nye ansvarsområder stadig? Kanskje bytter du jobb stadig, eller opplever å ha mistet jobben, og nå er ditt nye arbeid å skrive søknader? Kanskje har du opplevd å bli syk og ikke makte jobben din, og din nye jobb er å forholde deg til NAV og finne plass for deg selv i en hverdag som ble kastet om på? Kanskje har du opplevd en livsendring eller innsikt om deg selv, som tvinger deg til å tenke helt nytt? Som gjør at du opplever boblende glede og forventning, men samtidig usikkerhet.

Om Å Finne Seg Selv i Forandringer

Kjenner du at det tapper deg for energi? At det er tøft å stå i? Endringer, uansett om de er positive eller vanskelige, kan være utfordrende å møte. Jeg pleier å minne meg selv på at jeg ikke defineres av arbeidet mitt. Jeg er ikke yogalærer, det er ikke min identitet. Jeg er så mye mer! Og alt det som jeg også er, skal jo også få lov til å fylle! Å balansere jobb, familie, venner, trening, husarbeid, med mer, er det ikke det vi alle strever med?

Livets Skiftninger og Selvets Identitet

I disse dager kjenner jeg litt ekstra på det. Jeg har mitt minste barn på 1,5 år hjemme. Akkurat nå ligger hun ute i vogna og sover, og jeg kan sette meg ned her og skrive til deg. Men når jeg har lyst til å gjøre litt ekstra på yogafronten, så minner jeg meg selv om at jeg har valgt dette selv, og er velsignet med muligheten. Og jeg gleder meg over å kunne følge alle hennes små prosjekter her hjemme (flytte ting hit, flytte ting dit, hoppe, danse…). Selv om det er dager hvor jeg føler meg uendelig gammel, gretten og sliten, så er det hver dag mange øyeblikk hvor gleden over de små ting og hverdagens glimmer bryter helt gjennom.

Refleksjoner om Selvet og Identitet

Husk at du ikke er jobben din! Du er heller ikke alle de rollene du fyller. Du er ikke hjemmearbeidende, arbeidssøker, karrierekvinne, leder, forelder, sykmeldt eller ufør! Du er deg! Og med det mener jeg at den du er defineres ikke av dine roller. Selv om det vanligste vi spør hverandre første gang vi møtes er «Hvor er du fra?», så beskriver ikke det deg? Om vi går bakom all fasade? Hvem er vi da? Når du sitter ute i naturen? Når du hviler? Når du bare sitter og stirrer ut i luften? Hvem er du da?

“Det å være seg selv er ikke noe du kan bli - det er noe jeg er!” Foto: Marianne Wright Pedersen

Yogaens Indre Utforskning

De store spørsmålene yogaen beskjeftiger seg med er: «Hvem er jeg?» «Hva er jeg?» Yogaen handler sånn sett om å helt enkelt være seg selv. Eller fjerne det som hindrer deg i å være deg selv. Det handler om å leve ut i fra kjernen i seg selv. «Det å være seg selv er ikke noe jeg kan bli – det er noe jeg er. Og ikke nok med det – jeg er allerede meg selv. Det er ingenting jeg må legge til eller trekke fra for at jeg kan være den jeg allerede er.» Sitatet er hentet fra den fine boken om klassisk yoga og meditasjon av Bjarke Jørgensen.

Utforskning av Identitet gjennom Tid og Erfaring

Gjør et lite eksperiment med meg: Lukk øynene og tenk deg tilbake til den gangen du var 10-åring skoledag, en 15-åring en dag i ferien, og en 20-åring på fest? Jeg har en opplevelse av at det var jeg som opplevde meg selv i alle disse situasjonene. Dette «jeg» er og har alltid vært det samme, uavhengig av hva som har skjedd med meg, rundt meg, eller i meg, er det «jeg» som opplever det. Tankene, følelsene og kroppen er i konstant forandring, men det opplevende aspektet – dette «jeg» er alltid det samme.

Prioritering av Selvet i Travle Tider

Når det er mye som skjer rundt deg, og du ikke har tid til å hvile, eller ikke klarer å prioritere egentid fordi du føler du må ta ansvar for å få hverdagen til å henge i hop, kan man miste dette av syne.

 

Bevare Kontakt med Selvet gjennom Livsendringer

Når det er store livsendringer eller følelser i sving, kan vi miste kontakten med vår sanne identitet og lettere hekte selvfølelsen på de ulike rollene vi tar på oss. Det er lett å glemme hvem vi virkelig er når vi er midt i kaoset av forandringer og følelsesmessige berg-og-dal-baner.

Perspektivet: Å Avvikle Identifikasjoner for Å Finne Selvets Kjerne

Men med et nytt perspektiv innser vi at vår tilværelse ikke handler om å stadig utvikle oss selv. Tvert imot, det handler om å avvikle de identifikasjonene som får oss til å tro at vi er noe annet enn det vi virkelig er. Det handler om å finne tilbake til vår sanne kjerne og akseptere oss selv akkurat slik vi er.

Du Er God Nok Som Du Er!

Så kjære venn, jeg vil at du skal vite at du er akkurat god nok som du er! Ta deg tid til å kjenne på det mirakelet det er å eksistere, enten det er å nyte vårsolen eller å legge deg ned en stund og bare være tilstede i øyeblikket. Du er virkelig fantastisk, akkurat slik du er.

Prioritering av Egenomsorg

Hvis hverdagen tar sitt og du føler behov for mer enn bare de vanlige fem minutters pausene, så oppfordrer jeg deg til å sette av tid til å kjenne på din egen essens. Kanskje det er på tide med en velfortjent husmorferie? I oktober arrangerer Yogatid en retreat med fokus på egenomsorg.

Glede Deg Til Tid Bare For Deg

Dette kan være akkurat det du trenger - en tid som kun er din, der du kan delta på yogaundervisning, sove, spasere, lese, nyte deilig mat og virkelig få puste ut. La solen skinne på kroppen din og lad batteriene dine før neste vinter!

Early Bird-Rabatt!

Husk at ut denne måneden har vi early bird-rabatt. Vi er allerede 10 fantastiske damer i alle aldre som har meldt seg på, og vi håper å fylle opp slik at vi kan ha hele retreatplassen for oss selv. Programmet vil inkludere yoga morgen og kveld, men alt er frivillig slik at du virkelig kan få den hvilen, søvnen og nytelsen du trenger i øyeblikket.

Sigrun Aaen Holst