Yogapåske på fjellet - Stille inntrykk og høylytte tilbakemeldinger

Stille.

Snø som faller
det knitrer lavmælt.

Et ras fra ei gran.

En ravn som klukker.

Istapper som klinger
mot hverandre på grantrærne.

Jeg går.
Jeg puster.

Naturen har lys.

— Sigrun Aaen Holst

Skatter fra yogadagboka

Jeg blar tilbake i dagboka mi til seinvinteren 2018 og finner dette diktet. Jeg er med en gang tilbake i landskapet ved Jønnhalt. Og i følelsen av å være så i kontakt med naturen: Jeg er tilstede der midt i naturen og pusten min skaper frostrøyk. Jeg legger merke til alt dette og det klinger inn i meg. Jeg er så var omgivelsene at min egen følelse av nærvær klinger tilbake fra naturen og hvisker «: jeg er her, jeg er her, jeg er …..»

Dette vinteroppholdet på Kriyayogakurset med min lærer Per Peo Olsen gjorde det klart for meg: Jeg vil gi videre den fantastiske opplevelsen jeg har hatt i nettopp disse omgivelsene: hvordan yoga og meditasjon forsterker nærværet til naturen! Og hvordan å være i naturen her oppe forsterker nærværet i yogaen!

Siden dette har jeg holdt yogaretreater gjennom firmaet mitt Yogatid på Jønnhalt både vinter og sommer. De siste årene ikke bare alene, men sammen med et dyktig lag av andre yogalærere som også har gått i skole på Jønnhalt.  

Denne påsken vil du f.eks treffe dyktige Ingrid Solholm.

Yogalåven på Jønnhalt en herlig vinterdag - yogarommet er lunt med tømmervegger og varmekabler i gulvet.

Nærvær på vei til morgenyoga

Jønnhalt er et veldig spesielt sted. Det ligger for seg selv i skogkanten med utsikt mot Guldbrandsdalen og med høyfjellet i ryggen. Et tun av gamle seterbygninger restaurert med nennsom hånd til moderne standard.

Tidlig om morgenen hopper haren over tunet og setter igjen sine karakteristiske spor i snøen. Litt senere kommer deltakerne ned låvebrua og ut av det gamle fjøset, hvor de moderne soverommene med eget bad ligger, og rusler over tunet ned i yogarommet. Klare for morgenpraksis, med fysisk yoga, pust og konsentrasjonsteknikker.

Her er noen uttalelser fra tidligere deltakere

«Dette var min første yogaretreat, og det blir helt sikkert ikke siste!
Klassisk yoga er perfekt for meg med en fin blanding av meditasjon avspenning og fysiske yogaøvelser som passer godt selv for meg som ikke har trent veldig mye yoga siste årene!
Ingrid og Kristiane (yogalærerene) er bare helt fantastiske! Vet ikke hvor jeg skal begynne, det er noe med stemmene, stemningen de lager, tempoet, respekten, miks mellom å vise og å instruere! Kan ikke komme på noe å sette fingeren på!
Nydelig vakre omgivelser!
Fantastisk mat lagde vi sammen og - med en stødig veiledning fra Kristiane.»
— Lene Ødeby
«Tusen takk for uforglemmelige dager på Jønnhalt! Det var en utrolig god uke. Jønnhalt er et så fint sted, og turene i nærområde var utrolig flotte. Jeg kjenner jeg har blitt glad i både Jønnhalt og Venabygdsfjellet. Vi fikk nydelig mat og herlig, rolig yoga. Instruktørene var veldig dyktige. Jeg satte spesielt stor pris på meditasjon og felles sang (kriya?). Det var overraskende for meg at fellesskapet og det å bli kjent med de andre føltes som det aller beste. Det var en så fin gjeng med ulike mennesker, og jeg er så takknemlig for å ha blitt kjent med dem!»
— Lill Tone Helletun

Vinterlandskapet

Om vinteren er landskapet her oppe på Venabygsfjellet pakket inn og alle lyder er dempet. Stillheten om vinteren er et spesielt fint lerret når man går inn i den personlige opplevelsen av yoga og arbeidet med pusteteknikker, tilstedeværelse og meditasjon. Samtidig gir vinterlandskapet muligheten til lek og bevegelse og balanserer arbeidet med de indre teknikker.

Hva får jeg ut av en yogaretreat på fjellet?

De som deltar på våre yogaretreat og ferier er helt vanlige mennesker.
Det har deltatt både damer og menn, unge og eldre, nybegynnere og erfarne yogapraktiserende, ferskinger og yogalærere som trenger påfyll.


Det en retreat gir dem er:

  • Grundig undervisning i klassisk yoga, pust, avspenning og meditasjon.

  • Et avbrekk fra hverdagen.

  • Mulighet for stillhet og pause.

  • Pause fra sosiale medier, nyheter og stadige mobilinntrykk.

  • Anledning til å være sammen med seg selv – og kjenne etter hvor man er i livet og hva man trenger.

  • Trening i tilstedeværelse i øyeblikket – det å få være her og nå.

  • Øvelse i kroppskontakt. Gjennom fysisk yoga blir du sterkere og mer smidig, og får løst opp i kroppslige og mentale spenninger.

  • Samvær med andre yogainteresserte. Gode menneskemøter.

  • Å få være i naturen på fjellet og puste inn frisk fjelluft.

  • Få nyte god og næringsrik vegetarmat.

  • Kunne sitte i vedfyrt badstue, og kjøle seg ned i snøen eller kulpen.

  • Kose seg med en bok foran stor åpen peis.

  • ……………….Vi ønsker deg hjertelig velkommen til Jønnhalt – slik at du
    kan fylle ut denne lista med enda flere fordeler:)